Trotse brouwers van Craftbeer

We werken aan nieuwe verhalen van gepassioneerde brouwers, dus hou het in de gaten!

In Oss zijn Nina en Martin druk met het uitladen van zware zakken Pilsner Mout. Brouwen is hard werken en dat begint met het binnenhalen van de grondstoffen voor het bier. Nadat de auto leeg en de pallet vol gestapeld, laat Martin Ostendorf mij de brouwerij zien. De eigenaar en “ manus van alles” checkt wel eerst even bij Nina of zij verder geen hulp nodig heeft bij het naar binnen rijden van de zware pallet mout.  Dat is geen enkel probleem geeft ze aan.  

De Muifel Brouwerij heeft een breed assortiment, de tafel waar deze op wordt getoond is twee meter breed en staat van links naar rechts vol met verschillende soorten biertjes. Het standaard assortiment en de specials. De gemêleerde stijl van etiketten hebben 1 overeenkomst en dat is de naam Muifel.

nectar-utrecht-pils-bier-brouwerij-nederland-nationaal-oss-muifel-logo-1

De veelzijdigheid van de brouwerij is groots, klanten staan in de rij voor specials zoals de op bourbon vaten gerijpte Barley Wine. En het standaard assortiment, zoals de Quadruppel Zuster Agatha, kan rekenen op een vaste klantenkring.  

 De Megense Duivel = Muifel. De brouwerij is ontstaan in Megen, van hobbybrouwerij tot volwaardig professioneel ambachtelijke brouwerij in Oss.  Martin wilde een bier brouwen zoals Duvel. 15 jaar later is hij de trotse eigenaar van deze veelzijdige brouwerij in Oss.  

Het magazijn en de brouwerij zijn gescheiden door een wand met ruiten waardoor het zicht op de RVS brouwketels en gisttanks niet belemmerd wordt. Hygiëne is belangrijk brouwen en Martin wil voorkomen dat bezoekers de ruimte onnodig betreden. Voor de foto wordt een uitzondering gemaakt!  

 Nina is “ de nieuwe brouwer” van het in 2007 opgerichte Muifel te Megen. De als microbioloog opgeleide brouwer heeft de kneepjes van het vak onder andere geleerd van Sophia Franx, de brouwer van “Durs” uit Arnhem. Women power dus! Na een inwerktraject van 3 maanden is zij nu de meesterbrouwer van MuifelDe lat ligt hoog voor Nina, maar als zij in staat is het plezier dat zij uitstraalt te vertalen in de smaak van het bier, dan wacht Muifel een mooie toekomst! 

20210419_135826386_iOS

Op een vrijdagmiddag spreek ik af bij de Bronckhorster Brewing Company, vlak bij het kleinste stadje van Nederland  Bronkhorst. Het waait heftig, regent stevig en het is koud als ik aan kom. Ramses, waar ik mee heb afgesproken helpt nog even bij het laden en lossen van een lading KeyKegs die maar met moeite recht overeind blijven staan. Gelukkig kan ik snel naar binnen waar Yvonne de  vrouw van hoofdbrouwer en oprichter Steve Gammage mij welkom heet. Al gelijk beginnen we te praten over het ontstaan van de brouwerij, de ontmoeting van Yvonne en Steve 40 jaar geleden en de verhuizing van Engeland naar Nederland. Maar ook de transformatie van een schildersbedrijf tot brouwerij en de hobbels die daarbij genomen zijn. 

20210312_160925
20210312_164135

In het prille begin werd er nog in brouwerij de Molen gebrouwen, maar vanwege het succes richtte Steve zijn eigen brouwerij op. In het pand zijn de contouren van de oude paardenstal overgenomen door de ketels, vaten, flessen en barrels. De brouwerij die in 2010 als ‘brouwerij Rodenburg’ is gestart en sinds 2016 als de ‘Bronckhorster Brewing Company’ bekend staat. De bieren hebben al vele internationale prijzen in de wacht gesleept. Steve Gammage brouwt met zijn team, bieren van hoge kwaliteit en het streven is om unieke smaken te brouwen die een verhaal vertellen en anderen inspireren.  

Ik praat verder met Ramses tijdens een rondleiding door het bedrijf. De Bronckhorster Brouwerij groeit verteld hij, en daarom is er uitgebreid naar een nieuwe locatie dat extra opslagcapaciteit biedt en tevens kantoorruimte. Het team is uitgebreid met jonge enthousiaste medewerkers, ‘The Next Generation’, die op alle fronten meewerken in de brouwerij. De zoon van Steve en Yvonne is accountmanager voor de company. Het bezoek laat bij mij een warme indruk achter, omdat de Bronckhorster Brewing Company het karakter heeft van een hecht familiebedrijf dat met grote passie en betrokkenheid de brouwerij naar een mooie toekomst leidt. Het lijkt mij een geweldig bedrijf om bij te mogen werken.   

Voor meer informatie kijk ook op www.bronckhorster.beer 

Proost! 

20210312_164151

Het terrein van de voormalige Zwitsal fabriek in Apeldoorn geeft direct een nostalgisch gevoel. De geur van het o zo bekende “Zwitsers Zalfje” heeft echter plaats gemaakt door de geur van mout, wort en gist.  Roger de Frankrijker ontvangt me in het proeflokaal. De imposante 110 jaar oude apothekersbalie- die is omgebouwd tot bar- geeft de ruimte het elan van een grand café uit de jaren 30. De bedrijfsleider, een echte horeca man, vertelt me het verhaal van Brouwerij de Vlijt.  

Gestart in 2010, in 2013 verworden tot Apeldoorns Bierbrouwerij De Vlijt, en met de Veluwse Schavuyt als merknaam.

20210312_153516610_iOS
20210312_154818621_iOS

Een professionele brouwerij met de capaciteit van 200.000 liter per jaar. De standaard bier zijn zoals je die kan verwachten, Tripel, Dubbel, Blond, Amber, Wit, IPA en een Bock. En zo af en toe een gelegenheid bier, of een ‘per ongeluk’ bier zoals de Sterk Blond met een hoger alcohol percentage dan de bedoeling was. Maar zo lekker dat deze nu in het standaard assortiment wordt opgenomen.  

 Ik hou er wel van, een ‘per ongeluk’ bier. Het geeft voor mij aan dat het brouw proces ambachtelijk is. En daar kan meester brouwer Vincent Verhaar mij meer over vertellen. Ambachtelijk is een treffende omschrijving van de werkwijze. 

 Om een stabiel proces te krijgen bij de Vlijt is ervaring en machine kennis een voorwaarde. De Duitse brouwketels hebben een uitgebreide gebruiksaanwijzing. De manuele schakelaars op het bedieningspaneel doen mijn hersens tollen. Maar Vincent heeft met zijn jarenlange ervaring en liefde voor het vak het beestje nauwgezet onder controle. Met geweldig bier als resultaat.  

Voor meer informatie op https://www.veluwseschavuyt.nl/ 

 Proost! 

20210312_154259630_iOS

Wentersch , Brouwerij sinds 2016” prijkt trots op de pui van de voormalige garage Caltex in Winterswijk. Daar waar vroeger de blikken olie de deur uit vlogen, wordt nu bier gebrouwen. Achterhoeks bier, Winterswijks bier; Wentersch! Een brouwerij met een duidelijk Achterhoeks karakter. Degelijk, trots, geen poespas, toegankelijk en eerlijk.  

 De ingrediënten voor het bier komen zoveel mogelijk ook uit de Achterhoek. Zo wordt de mout geleverd door vloermouterij Masterveld uit Winterswijk. Ook zo’n mooi voorbeeld van een prachtig lokaal bedrijf die dan ook weer gebruik maakt van lokale graan telers.  

 

20210224_145409450_iOS
20210224_145858385_iOS

Erwin Hoftijser is brouwerwerkt sinds 2019 bij Wentersch en is tevens mede eigenaar. De oorspronkelijk uit de Achterhoek afkomstige Arnhemmer heeft zijn sporen inmiddels verdiend in het biervakHij is oprichter van Brouwerij Kwadrant en tevens brouwer in het Arnhemse Openlucht Museum. Bij Wentersch heeft Erwin zijn passie voor het brouwen van bier verder tot uiting laten komen. Samen met het hechte team van collega’s hebben zij de bieren nog beter gemaakt.

Smaakvol, toegankelijklekker doordrinkbaar en tegelijkertijd bijzonder. Om verspilling tegen te gaan maar vooral ook omdat het erg lekker is, laat Wentersch de bierbostel zoveel mogelijk omzetten in heerlijk gebakken brood. Op bestelling verkrijgbaar, vers af te halen in de  verkoopruimte waar de geur van olie plaats heeft gemaakt voor de geur van vers brood en Achterhoeks bier.  

 

Voor meer informatie www.wentersch.nl 

 

Proost! 

20210224_145746739_iOS

Vanaf de Waalkade de steile straten van de eeuwenoude benedenstad van Nijmegen beklimmen draagt bij aan je gevoel van historie. In deze omgeving is het niet moeilijk een koopman met paard en wagen voor te stellen die zijn goederen brengt bij de Commanderie van Sint Jan. In dit uit de 12e eeuw stammende voormalig klooster, van oorsprong een ziekenhuis, is Brouwerij de Hemel gevestigd.  

Ik word welkom geheten door Thieu Hegger, eigenaar van Brouwerij de Hemel en zoon van Herm Hegger. We dalen af naar de kelders van de brouwerij en het gevoel van historie maakt zich van mij meer en meer meester.

IMG_6529
IMG_6533

Het traditionele en ambachtelijke  brouwproces vindt geheel plaats in de ruimtes onder het restaurant Traditioneel is ook het credo van Thieu en zijn team van brouwers“We doen geen gekke dingen en gaan uit van onze jarenlange bewezen recepten. We maken lekker bier waarbij het belangrijk is dat je na een glas er nog een wil drinken. Dat is onze maat”  

Brouwerij de Hemel is sinds zijn oprichting in 1983 , voorheen Brouwerij Raaf met het beroemde “ Witte Raaf” bier, een echte ambachtelijke brouwerij van de oude stempel. Het enige wat, naast uitbreiding in het assortiment aan bieren, is toegevoegd is de productie van bierazijn en mosterd. 

Oh ja en vergeet distilleerderij ANIMA niet die het restproduct verwerkt tot een 75% alcoholhoudend drankje. Dit is dan weer de basis voor diverse dranken zoals Gin, Whisky en Jenever.  

Thieu blijft nuchter , met beide benen op de grond en is het meest trots als hij mensen ziet genieten op het terras met een koude Serafijn, of een Mariken in een glas van Brouwerij de Hemel. Daar doet hij het voor.  

Voor meer hemelse informatie over deze brouwer kijk op www.brouwerijdehemel.nl

Proost!

IMG_6541

Leroy Brown Brewery

Met het nummer ‘bad, bad Leroy Brown’ op mijn oren ben ik het verhaal aan het optekenen dat Thijs, brouwer en eigenaar van ‘Leroy Brown Brewery’ heeft verteld. Een nummer dat bepalend  is voor de namen van zijn craftbeer en het uiterlijk van zijn brand. Ik heb de lyrics er even bijgehaald en de bieren van Thijs komen vanzelf in de tekst voorbij. Ik bedacht me toen, welke naam zou hij zijn volgende craftbeer gaan geven. Deze heb ik genoteerd en ik zal het zien als het zo ver is. 

De coronamaatregelen zijn direct voelbaar toen ik het proeflokaal binnen liep, omdat het natuurlijk op een vrijdagmiddag vol had moeten zitten met mensen die aan het genieten zijn van craftbeer van Leroy Brown. Het proeflokaal dat hij nu tijdelijk heeft omgedoopt tot bottleshop is een creatieve manier om in coronatijd toch iets extra’s te kunnen doen.  

20210108_160745540_iOS
20210108_161241993_iOS

Thijs is trots op dat hij  aan het stuur zit van zijn eigen, ‘Custom Continental’. Van de receptontwikkeling, het brouwen, bottelen, bouwen van zijn brouwinstallatie tot de marketing en productontwikkeling, hij bepaald en doet het allemaal zelf, en dat tot in de perfectie. 

Ook zijn craftbeer kenmerkt zich op een bijzondere wijze, waarbij ik  de muziek er doorheen proef. Specifieke tonen en gewaagde smaken, experimenteel, verrassend en goed doordrinkbaar. 

Interessant te horen dat er bij de ontwikkeling van een nieuw recept er een intensief proces van experimenteren aan vooraf gaat om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen. En dat is gelijk de uitdaging en drive voor Thijs bij het brouwen in zijn brouwerij, gevestigd in Arnhem in ‘t Arnhemse Broek.  

 

De inspiratie voor het brouwen is een combinatie van ervaringen die hij op deed in de horeca, de hospitality trainingen die hij gaf bij o.a. Grolsch, waar hij graag zijn eigen ideeën over het brouwen deelde en besprak. Naast het brouwen maakt hij zelf sinds kort ook kaas die lekker combineert met bier en zeker met een tripel, want dat is het bier waar Thijs zelf het meeste van houdt. Erg stoer als je kaasboer stopt met kaasmaken en je dan denkt, dan doe ik het toch zelf! 

Ik ben erg benieuwd naar het bier en zeker ook naar de kaas. Dat wordt genieten! 

Voor meer informatie kijk op www.Leroybrownbrewery.nl 

Proost! 

20210108_161508474_iOS

Brouwerij Mannenpap

Ken je dat verhaal van die twee SPH studenten (Sjoerd en Jelmer) die een brouw experimentje startten en dat is uitgelopen op een prachtige brouwerij met een sociaal oogpunt? Dan heb je het over de heren van Mannenpap!  

En laten we het maar gelijk benoemen, het is wel een controversiële naam dat “Mannenpap”; maar laten we eerlijk wezener is al veel moois voortgekomen uit Mannenpap……: Kinderen? Nee: Heerlijk bier!  Mannenpap is namelijk de liefdevolle verbinding tussen mout, granen en water, de basis voor ieder bier.  

   

IMG_6572
mannenpap Het verhaal van

In een woonwijk in Nijmegen vind je het bedrijfspand waar Mannenpap zijn brouwerij heeft gevestigdBinnen bevindt zich een bonte verzameling van onder andere diverse RVS vergistingsketels, een uit 1969 stammende fles afvul machine, en een gezellig proeflokaal met een jolige gastheer; een  Engelse Bulldog. Hier spreek ik Sjoerd, en Rob van de verkoop schuift ook aan.  

 De heren Jelmer en Sjoerd zijn van meet af aan geïnspireerd door de bieren uit Amerika. Bieren met een uitgesproken smaak, een explosie in de mond, bier waar je over napraat! En dat proef je. Sjoerd laat me een slok uit een vergistingsvat proeven en ik weet weer dat ik leef, Heerlijk! 

Het sociale oogpunt uit zich in de werkplek die wordt gegund aan veelal jonge mensen met “een afstand tot de arbeidsmarkt” . Zo weten Jelmer en Sjoerd hun werk waar ze voor gestudeerd hebben te combineren met hun passie: het brouwen van een feest voor je smaakpapillen; Mannenpap.

Proost!  

Ben je benieuwd naar deze brouwerij kijk dan ook op:                 www.mannenpap.com

IMG_6562

Brouwerij Durs

En dan eindelijk brouwerij Durs. Deze Arnhemse brouwerij gaat als een speer en is gevestigd in de wijk Klarendal, het modekwartier. In november 2019 is gestart met het brouwen in 9 ketels van 1000 liter, na een half jaar stond de eerste uitbreiding al op de planning en inmiddels wordt er circulair (continue) gebrouwen in 12 ketels van 1000 liter vaten. En zelfs nu al denkt men na over uitbreiding van hun huidige brouwcapaciteit.

Ik kom binnen in de brouwzaal van de brouwerij dat tevens als proeflokaal wordt gebruikt. Door Joris (marketing) en Maarten (eigenaar en oprichter) word ik verwelkomd en na een kort gesprek maak ik kennis met de beide brouwers. Sophia, de brouwmeester en Angelo als brouwer. We installeren ons aan de bar en met een ‘Jetser’ tripel voor mij begin ik met het interview, nieuwsgierig naar hun verhaal. 

Durs 2
Durs4

Over Sophia had ik al het een en ander gehoord. Als craftbeer namelijk je passie is, dan ken je ongetwijfeld de brouwer van het Openluchtmuseum, zeker als het ook nog een dame betreft. Tijdens haar studie levensmiddelentechnologie kreeg ze les in brouwen en dat wakkerde de passie voor het brouwen aan. Mooi hoe ze verteld over de factoren van brouwen, over de ingrediënten en de mogelijkheden die er zijn. Het bier gaat levend de fles in. Dat klinkt geweldig toch? 

Angelo is al vrij snel na de start als brouwer bij Durs aan de slag gegaan. Angelo is ondernemer en heeft veel ervaring in de horeca. Hij heeft niet lang na hoeven denken om brouwer te worden toen hij gevraagd werd bij Durs te komen werken. Hij is opgeleid door Sophia en hij brouwt nu zelfstandig mee. 

 Sophia alsook Angelo spreken over de ‘vrije levensgeest’ van brouwers. De opmerking, ‘ Wijndrinkers praten over wijn en bierdrinkers praten met elkaar’ is nog lang blijven hangen. Brouwen,  It’s a way of living. De signatuur van de brouwmeester, ons Craftbeer kenmerkt zich door zachte bieren, eenvoud en krachtig (less is more) 

Op de vraag, Als je jezelf vergelijkt met een craftbeer welke zou dat dan zijn? Sophia zou een gerookt gitzwart bier zijn van 10%, een imperial stout; rebels en vol karakter! Angelo zag zichzelf als een sterke blonde, gangbaar en goed doordrinkbaar, maar met een hele eigen wil. Dus twee heel verschillende karakters die elkaar goed aanvullen bij het brouwen. Beide hebben ze nog veel dromen om nieuwe  bieren te brouwen voor Durs in de toekomst. Dat belooft wat!  

Daar krijg je toch Durs van of niet dan? Proost! 

Meer informatie over deze brouwerij?                                          kijk dan op www.durs.nl

Durs 1

Brouwerij De Snor

Als de deur bij Gert, grondlegger van Bouwerij Snor, opengaat zie je gelijk waar het om draait. Snor bier. Daar waar je normaal een kapstok verwacht zie je gelijk de schappen met het assortiment van de Snor bieren. Eenmaal binnen dalen we af via een steile trap naar de kelder, maar dan sta je ineens in een echte kroeg. Daar waar ook de wieg van inspiratie stond om zelf bier te gaan brouwen. Al snel wordt Gert bijgestaan door buurman Nick. Alweer zeven jaar geleden en ook zeven bieren in het assortiment, toeval? 

Stuk voor stuk bieren met een twist en een intense smaak beleving. Onder het motto “Gewone bieren zijn er al genoeg” willen de heren bieren brouwen die zich onderscheiden van de rest. De IPA bijvoorbeeld, deze overvalt je smaakpapillen met 

een fruitexplosie van geur en smaak. Wat een paar jaar geleden nog een lokaal Arnhems bier was, zijn de bieren van brouwerij de Snor inmiddels tot ver buiten de regio te verkrijgen en daar zijn ze erg trots op. Zelfs in de brasserie van een oud klooster in Frankrijk (bij Nancy) drinkt men Snor bier. 

Terwijl Gert mij een nieuw bier laat proeven, praten we verder over de toekomst. Er is sinds kort een derde brouwer bijgekomen Jaap en zoals elke kleine brouwerij, wil brouwerij de Snor ook dolgraag in eigen ketels gaan brouwen. De vooruitzichten daarop nemen steeds vastere vormen aan. In een prachtig pand aan de hoofdstraat in Velp verrijst binnenkort een heuse blinkend nieuwe brouwerij, mét proeflokaal!

Gert

Momenteel zijn ze ook in bespreking met drie boeren, die op heel authentieke wijze graan verbouwen in de regio. Compleet met de klaprozen en de korenbloemen die een ouderwets korenveld typeerden. Het doel is om een craftbeer te gaan brouwen met hun mout, de BOERENSNOR in wording. 

Dat belooft wat en we verheugen ons er nu al op. Proost! 

Wil je meer weten over deze brouwerij kijk dan op www.brouwerijdesnor.com 

Brouwerij Het Roze Varken

“Over smaak mag je zeker twisten!“, was de stelling van de brouwers Wim en Koen bij de start van ons gesprek. Een mooi uitgangspunt om verder te praten over craftbeer en te zoeken naar het verhaal achter de bijzondere bieren die worden gebrouwen onder naam, “Het Roze Varken”. Het maken van smaken, is voor beide een uitdaging en vormt de bron van inspiratie. Ze leggen de lat van de smaakbeleving hoog. Voor hun is een bier pas geslaagd als ze beide 100% tevreden zijn. In het begin was dit een zoektocht. Koen hield meer van de donkere bieren en Wim had een voorkeur voor blond. Nog steeds gaat er bij het ontwikkelen van een recept veel onderzoek vooraf en ook een goede discussie over smaak.   

 

 

Vanaf het eerste recept tot nu overheerst trots. Trots op de smaken die ze maken, maar ook wat ze hebben opgebouwd vanuit het niets. Met een auto vol bier het land door om bij elke slijterij van Nederland bier ‘Het Roze Varken’ te verkopen. Van april tot augustus weekend aan weekend  op heel veel verschillende (craftbeer)festivals en proeverijen te staan. En authenticiteit gevoed met de passie voor hun bier dat zorgde voor een echte beleving voor de bierliefhebber. Mooi, want dat is iets waar we met de Bierchefs ook veel waarde aan hechten.  

 

De personificatie van het bier laat zicht vertalen als: Niet voor de massa, doordacht en onderscheidend. En dat is ook de visie die de brouwers er op nahouden. Mijn vraag over de toekomst zorgde voor een korte stilte, een blik heen en weer en de inspiratie begon te borrelen. Veel plannen in smaak en beleving, het bleef voor mij een cliffhanger die veelbelovend is, ik kan niet wachten!  

 Voor meer inspiratie kijk op www.hetrozevarken.nl 

Brouwerij Oersoep

Sander Kobes en Kick van Hout , voormalig eigenaar van diverse Horeca zaken in Nijmegen zijn verknocht aan fermentatie processen van voedsel. Een lekker bier voor bij het eten kwam destijds vaak uit België. Maar als je het niet uit het buitenland wil halen, richt je toch een brouwerij op. Oersoep werd geboren.  

 Zittend in “ Stoom , beer & food” , de brewpub van Oersoep, gelegen naast de brouwerij op het Honig terrein, vertellen Danny Smink (Creatief brein) en Rory Smithers (Accountmanager) vol trots over Oersoep. Het ontstaan,  maar ook de weg die ze als team hebben bewandeld die Oersoep heeft gemaakt tot wat het nu geworden is.  

 Geen bankleningen maar volledige financiering door middel van crowdfunding en hiermee de verbinding zoeken met je publiek Dan moet je een goed verhaal hebben, en dat heeft Oersoep! Met trots de eerste brouwerij met wilde gisting; De kracht van lokaal, vergroening en duurzaamheid uit zich in het dagelijks handelen en de toekomst plannen. De liefde voor droge, uit-gegiste, hoppige, blond getinte bieren met een twist is de rode draad in het smaakpallet van Oersoep 

Gebruikmakend van ambachtelijke en natuurlijke processen heeft ieder bier zijn eigen specifieke signatuurEenmaal tot rijping gekomen wordt in drie meter hoge witte wijn vaten, uit de cognacstreek, het bier geoogst. 

 

 Het etiket op het flesje is een uniek kunstwerk dat beeldend het verhaal van het bier verteld. 

Na het nemen van de foto’s laat Danny me een nieuw bier proeven uit een van de gisttanks. Een saison met een afdronk van frisse mandarijnen tonen waardoor, ook op de donkerste dag, de zon gaat schijnen. Oersoep, heerlijk bier en met een prachtig verhaal.

Proost!

Meer ontdekken over deze mooie bouwerij kijk dan op de site www.brouwerijoersoep.nl 

Brouwerij Nevel

Het verhaal van Nevel start bij de studie natuurkunde van oprichters Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen. Beide geïnteresseerd in voeding, gezondheid, duurzaamheid, combinatie van smaken en culinaire (r)evolutie. Onder de naam “Katjelam” experimenteerde Brouwerij Nevel met het brouwen van bier. Met dank aan brouwerij Oersoep, een goede buur.

“Loop door de nevel zonder vooraf bepaalde route en je ontdekt plekken waarvan je het bestaan niet wist. Je hoeft niet te zoeken, je vindt.” Dat is het verhaal dat Mattias mij verteld over de herkomst van de naam Nevel. Gezeten aan de lange tafel in de prachtige brouwerij op het Honig terrein in Nijmegen, besef ik eens temeer dat het verhaal achter het bier minstens zo belangrijk is als de smaak van het bier zelf.

Mattias Terpstra

Nevel brouwt uitsluitend met wilde gist. De smaken van het bier zijn uitgesproken, fruitig, “funky”. Een juiste balans in smaak waarbij complexiteit niet uit de weg wordt gegaan kenmerken de bieren van Nevel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van uitsluitend natuurlijke producten van lokale telers.  Granen, hopbloemen maar ook kruiden zoals tijm en rozemarijn. Daarbij worden smaakmakers zoals duizendblad en bijvoet wild geplukt.

Bier als natuurproduct is onderhevig aan de smaak van de ingrediënten en de omstandigheden waarin het wordt gebrouwen.

Het is niet noodzakelijk de ene batch bier exact hetzelfde smaakt als de andere. Belangrijker is de balans, een mooi natuurlijk gebrouwen bier waarin een hoop te ontdekken valt.

Nevel is uniek! One of a kind. Een “Natuur Brouwerij” met een duidelijke visie op duurzaamheid, levensvatbaarheid van de keten en een kenmerkende signatuur in het bier.

Het bier van Nevel drink je in gezelschap bij een mooi gerecht, genietend van iedere slok.

Proost!

Nog meer lezen over deze bijzondere brouwerij kijk dan op de website www.nevel.org

Brouwerij Snor

MAIL

M:  info@BierChefs.nl 

BEL

T:  06 – 44495625

BierChefs, Nijmegen, bankrekeningnummer NL74BUNQ2043058614 Kvk: 77461770 Btw: NL0061656243